Inspiring άρθρα
Συμβουλές για Συνεντεύξεις
Συμβουλές για Συστατικές Επιστολές
Συμβουλές για την αγορά εργασίας
Συμβουλές για Βιογραφικά
Τι σημαίνουν τα τεστ δεξιοτήτων
Όσοι έχετε κάνει ήδη κάποιες συνεντεύξεις θα έχετε παρατηρήσει πως κάποιες εταιρείες τεπιλέγουν να έχουν μια πρώτη φάση με τεστ δεξιοτήτων; τα οποία περιλαμβάνουν από απλές γνώσεις αγγλικών/γαλλικών (ή γλώσσας που ενδιαφέρει την εταιρεία) γνώσεις office ή απλά κάποια τεστ με αριθμητικές εξισώσεις.
Αυτά με τις αριθμητικές εξισώσεις είναι σε μορφή προβλημάτων που πρέπει να λυθούν σε συγκεκριμένο χρόνο ή σε μορφή πλακακίων τdomino, οπού πρέπει να βρείτε τη σχέση μεταξύ μιας τετράδας ώστε να διαλέξετε ποιο κομμάτι domino θα ακολουθήσει τη συγκεκριμένη τετράδα. Όλα αυτά τα τεστ, είναι τεστ τακτικής, στρατηγικής σκέψης και όχι μαθηματικών ικανοτήτων.
Οποιοσδήποτε έχει βγάλει το λύκειο είναι ικανός (ή θα έπρεπε) να λύσει αυτά τα προβλήματα, ίσως όχι στο χρόνο που ορίζουν, αλλά ναι, πρέπει να μπορεί να βρεί τη σωστή λύση.
Παρόλα αυτά, η πίεση χρόνου, το άγχος της συνέντευξης, η κούραση της αναζήτησης, ο ανταγωνισμός, επηρεάζουν άμεσα το αποτέλεσμα οποιουδήποτε που δεν είναι εξοικιωμένος με σχετικά προηγμένους μαθηματικούς υπολογισμούς (πόσο κάνει 1200χ234 για παράδειγμα) ή με παιχνίδια στρατηγικής σκέψης όπως το domino που αναφέραμε κτλ. Όμως, τι σημαίνει η μη ολοκλήρωση ενός τέτοιου τεστ? Γιατί η εταιρεία ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το αν εσείς ξέρετε να κάνετε γρήγορους υπολογισμούς, δεδομένου ότι σήμερα ένας υπολογιστής έχει calculator, που γρήγορα και ανώδυνα προσφέρει τη λύση.
Η απάντηση είναι: Η αντίδρασή σας κάτω από πίεση χρόνου και ενώ λύνετε θέματα γνωστά σε εσάς. Κάθε θέση εργασίας, κάποιες περισσότερο και κάποιες λιγότερο, θα σας φέρουν σε καταστάσεις που θα πρέπει να κάνετε παράλληλες κινήσεις ώστε να βγει το τέλειο αποτέλεσμα. Ακόμα και αν είναι κάτι που κάνετε καθημερινά, το άγχος προκαλεί λάθη, ξεφεύγουν λεπτομέρειες (που ίσως μεταφράζονται σε χιλιάδες ευρώ…). Την εταιρεία δε την ενδιαφέρει αν ξέρετε όντως την απάντηση στον πολλαπλασιασμό (απάντηση= 280.800), αλλά τι βήματα κάνατε μέχρι να φτάσετε ή να μη φτάσετε στη σωστή λύση. Πάρα πολλοί υποψήφιοι, χάνουν χρόνο λόγω του πανικού που τους πιάνει, με αποτέλεσμα να μη λύνουν ούτε ασκήσεις απλής προσθαφαίρεσης.
Για αυτό το λόγο λοιπόν, αφήστε τα ολοκληρώματα και τις αστροφυσικές για αυτούς που έχουν επιλέξει τα αντίστοιχα επαγγέλματα και επικεντρωθείτε στο εξής:
- Ξεκουραστείτε την προηγούμενη ημέρα, κοιμηθήτε και φάτε σωστά, να έχει ενέργεια ο οργανισμός σας. Ίσως θεωρείτε πως δεν έχει σημασία, αλλά ένα άδειο στομάχι ή κουρασμένο μυαλό σίγουρα δε θα σας βοηθήσουν να λύσετε καμία άσκηση ακόμα και αν είναι πόσο κάνει 1+2
- Μη σκέφτεστε καθόλου την συνέντευξη και το τεστ, σαν να μην υπάρχει. Σας δημιουργεί περισσότερο άγχος αν σκέφτεστε συνέχεια τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για το τεστ. Δεν υπάρχει κάτι που να πρέπει να διαβάσετε πριν από ένα τέτοιο τεστ.
- Όταν σας δώσουν τα θέματα, πάρτε βαθιά ανάσα, χαλαρώστε, Κοιτάξτε τις ερωτήσεις, αναγνωρίστε τις πιο εύκολες και ξεκινήστε. Μη ξεχνάτε, το σημαντικό είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι, ώστε να λύσετε τα περισσότερα. ΜΠΟΡΕΙΤΕ!!
- Αφού ολοκληρώσετε το τεστ, κάντε κάτι τελείως διαφορετικό από την εύρεση εργασίας, κάτι που σας ευχαριστεί και περνάει η ώρα χωρίς να σας αγχώνει. Ότι γράψατε είναι αυτό που θα δουν και δεν αλλάζει, οπότε ποιος ο λόγος να ανησυχείτε;
- Αργότερα, και εφόσον πάρετε το αντίστοιχο feedback (μπορεί να περάσατε το τεστ αλλά με χαμηλότερο σκορ από κάποιον άλλο, ή μπορεί να ακυρώθηκε η θέση κτλ), μπορείτε να αναρωτηθήτε τι θα μπορούσατε να κάνατε διαφορετικά ώστε να απαντήσετε καλύτερα, χωρίς όμως να αφήσετε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα να σας επηρεάσει αρνητικά. Υπάρχουν και κακές ημέρες για να κάνεις τεστ, όλοι τις έχουμε και είναι απόλυτα κατανοητό!
Υ.Γ.: Εννοείται πως αυτά τα τεστ, ανάλογα με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε έχουν διαφορετική μορφή και για κάποιες θέσεις είναι σημαντικό και πόσο γρήγορα/σωστά το ολοκληρώσατε. Αυτό εξαρτάται πάντα από την εταιρεία και δεν υπάρχει κανόνας που να μπορούμε να σας πούμε.