Inspiring άρθρα
Συμβουλές για Συνεντεύξεις
Συμβουλές για Συστατικές Επιστολές
Συμβουλές για την αγορά εργασίας
Συμβουλές για Βιογραφικά
Οι βασικές αρχές για ένα σωστό βιογραφικό
Έχει καιρό που δημοσιεύουμε άρθρα με συμβουλές για το πώς να επιτύχεις στις συνεντεύξεις ή πως να γράψεις το τέλειο βιογραφικό. Παρατήρησαμε όμως πως υπάρχουν κάποια πολύ βασικά λάθη που μπορεί να εξοργίσουν κάποιους υπεύθυνους τμήματος ανθρωπινου δυναμικού με αποτέλεσμα να προωθήσουν το βιογραφικό σου στα απορριπτέα.
Πριν ξεκινήσεις τις κατηγορίες ότι είναι κομπλεξικοί, σου υπενθυμίζουμε ότι αυτοί οι υπεύθυνοι λαμβάνουν εκατοντάδες βιογραφικά ανά θέση, τα οποία δε μπορούν να διαβάσουν σε βάθος, για προφανής λόγους.
Οπότε, ακόμα και αν είσαι το νούμερο ένα της σχολής σου, με ξένες γλώσσες και επαίνους, καλές συστάσεις από πρώην εργοδότες, αν παρουσιάσεις ένα βιογραφικό κακογραμμένο, ή σε εξειδικευμένη τεχνολογικά μορφή που καθιστά αδύνατο να το ανοίξει ο υπεύθυνος, μπορείς να θεωρήσεις σίγουρο ότι δε θα ασχοληθούν και πιθανότατα δε θα πάρεις τη δουλειά.
Υπάρχουν λοιπόν κάποια λάθη που ύστερα από γρήγορη ματιά, θα οδηγήσουν το βιογραφικό σου κατευθείαν στα απορριπτέα.
Το πιο σημαντικό όταν γράφουμε το βιογραφικό, είναι να σιγουρευτούμε πως είναι ευανάγνωστο. Μη χαμογελάς ειρωνικά, θα εκπλαγείς με το πόσος κόσμος επιλέγει μικρή και δυσανάγνωστη γραμματοσειρά, με αποτέλεσμα ο υπεύθυνος HR να μην ασχοληθεί με την συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Σου προτείνουμε λοιπόν, να χρησιμοποιείς τουλάχιστον το Νο 12 μέγεθος γραμματοσειράς. Επίσης, η ίδια η γραμματοσειρά πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους (όχι comic sans δηλαδή), ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι θα το διαβάσουν.
Αυτό ισχύει για όλους, είτε έχεις εργαστεί είτε είναι η πρώτη σου δουλειά, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τις ημερομηνίες. Οποιοσδήποτε διαβάσει το βιογραφικό σου, πρέπει να μπορεί άμεσα να ξέρει πότε ξεκίνησες και πότε τελείωσες την κάθε δραστηριότητα, με σαφήνεια. Πότε ξεκίνησες τις σπουδές και πότε αποφοίτησες? Πότε άρχισε και πότε έληξε η σύμβαση με τους πρώην εργοδότες? Κάθε εταιρεία στην οποία θα κάνεις αίτηση θα δώσει σημασία στον χρόνο που πέρασες σε κάθε στάδιο. Η έλλειπής πληροφόρηση ή η ασάφεια στις ημερομηνίες, μπορεί να οδηγήσουν το βιογραφικό σου στα σκουπίδια.
Σήμερα πάνω από το 80% των βιογραφικών λαμβάνεται σε ηλεκτρονική μορφή (jobsite όπως το inspiringcareer.gr, e-mail κατευθείαν στην εταιρεία ή headhunters που το στέλνουν σε πελάτες τους). Για αυτό το λόγο, φρόντισε να το στείλεις σε μορφή προσβάσιμη σε όλους (open office, text editor, κτλ., δεν είναι μορφές αποδεκτές). Οι εταιρείες τείνουν να λειτουργούν με .doc και pdf. Αν λάβουν αρχείο το οποίο δεν υποστηρίζεται από τα συστήματα τους, δε θα φωνάξουν τον τεχνικό για να τους βοηθήσει να ανοίξουν το αρχείο, απλά θα περάσουν στο επόμενο. Οι γνώσεις σου για νέες, πιο εξελιγμένες μορφές μπορούν να αναφερθούν στο βιογραφικό και αργότερα στην συνέντευξη.
Κάθε εταιρεία λαμβάνει καθημερινά εκατοντάδες βιογραφικά. Το να έχεις ονομάσει το βιογραφικό σωστά ώστε να σε βρουν εύκολα είναι το α και το ω στην αναζήτηση εργασίας. Ονομασίες απλές όπως "βιογραφικό", "Μαρία_Βιογραφικό", είναι οι ιδανικές για να μη σε βρούν ποτέ. Το σωστότερο είναι η ονομασία του βιογραφικού να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο σου. Π.χ. Μαρία_Βενιζέλου_Βιογραφικό ή CV_Benizelou_Maria κτλ.
Κάποιες θέσεις εργασίας απαιτούν από εσένα κάποιες πληροφορίες, όπως την αποστολή συστατικών επιστολών, κάρτα παρουσίασης ή το πτυχίο (για τους νέους απόφοιτους, ως απόδειξη ότι ολοκλήρωσες τις σπουδές σου). Η επιλογή του να στείλεις το βιογραφικό χωρίς τα εξτρα έγγραφα είναι η σίγουρη καταδίκη σου. Οι εταιρείες δε συγχωρούν τέτοια λάθη, ακόμα και αν είναι απροσεξία, λέει κάτι για εσένα και την προσοχή που δίνεις στις λεπτομέρειες.
Είναι κοινό λάθος να αναφερόμαστε στο βιογραφικό σε λάθος χρόνο (ενεστώτα) για δραστηριότητες που δεν κάνουμε πια. Αυτό μπορεί να ενοχλήσει τον υπεύθυνο του ανθρώπινου δυναμικού και να σε απορρίψει χωρίς δεύτερη σκέψη. Να θυμάσαι, το παρελθόν είναι παρελθόν, άρα γράψε σε παρελθοντικό χρόνο ανάλογα.
- Η γραμματοσειρά είναι πολύ μικρή/δυσανάγνωστη.
- Έλλειψη ημερομηνιών/ Ασάφεια στα χρονικά πλαίσια των δραστηριοτήτων σου.
- Το αρχείο είναι σε μορφή άγνωστη στο ευρύτερο κοινό ή δυσεύρετη.
- Η ονομασία του βιογραφικού.
- Αποφεύγεις να ακολουθήσεις τις οδηγίες.
- Χρήση λανθασμένου χρόνου στην σύνταξη.