Inspiring άρθρα
Συμβουλές για Συνεντεύξεις
Συμβουλές για Συστατικές Επιστολές
Συμβουλές για την αγορά εργασίας
Συμβουλές για Βιογραφικά
Τι ψάχνουν οι εργοδότες
Τι ψάχνουν οι εταιρείες και τι δεξιότητες πρέπει να έχει κάποιος ώστε να προσληφθεί;
Στις 8 Μαϊου, παρακολούθησα μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση του ΣΑΚΑ (Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών), όπου ομιλητές ήταν επαγγελματίες από τον χώρο του Ανθρωπίνου Δυναμικού πολυεθνικών εταιρειών (ελληνικών και ξένων).
Πιο συγκεκριμένα, μίλησαν εκπρόσωποι από την P&G, Google, TITAN, Mallios Group, Unilever κ.α.
Θέμα που συζητήθηκε: ΤΙ ψάχνουν επιτέλους οι εταιρείες όταν προσλαμβάνουν; Να έχει κάποιος τεχνικές γνώσεις ή δεξιότητες; Ποιές δεξιότητες είναι οι πιο σημαντικές;
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, κάθε εταιρεία έχει προσωπική κουλτούρα, οπότε είναι αναμενόμενο να έχουν διαφορετικά κριτήρια.
Όμως, καταλήγουν από κοινού στο συμπέρασμα πως οι καλύτεροι μαθητές δεν διέπρεψαν και στην επαγγελματική τους καριέρα. Άρα, πλέον, η ακαδημαική αριστεία (τεχνικά skills) δεν είναι αρκετή για να κερδίσει κάποιος την θέση που ονειρεύεται.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, τι ειπώθηκε ως προς την πρόσληψη νέου προσωπικού.
Μια επιτυχής πρόσληψη, χαρακτηρίζεται από κάποιον που κατέχει τις εξής δεξιότητες:
- Ευελιξία- Πρέπει να έχει ευελεξία για τη διαχείριση νέων εξελίξεων. Σαν παράδειγμα, χρησιμoποιήθηκε η φράση από την ταινία "Πειρατές της Καραϊβικής, Captain Jack Sparrow: "The problem is not the problem. The problem is your attitude towards the problem."
- Αποτελεσματική επικοινωνία: Κάποιες φορές, λίγες λέξεις είναι αρκετές για να μεταφέρουν σωστά το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Σε πολλές περιπτώσεις, το χιούμορ είναι ένας καλός τρόπος να μεταδώσουμε τις σκέψεις μας. Για παράδειγμα, όπως είπε και ο Winnie the Pooh: “It is more fun to talk with someone who doesn't use long, difficult words but rather short, easy words like "What about lunch?”
- Προσωπική ανάπτυξη: Η εξέλιξη ενός ανθρώπου δε σταματάει ποτέ. Πρέπει πάντα να βρίσκουμε νέους τρόπους να κάνουμε αυτά που κάναμε. Σε προσωπικό επίπεδο πρώτα και ύστερα και σε επαγγελματικό. Είναι φιλοσοφία ζωής η θέληση για συνεχή εξέλιξη.
- Problem Solving: A psychologist placed a half full glass of water in front of me and asked me if I was a pessimist or an optimist. So, I drunk the water and said “I am a problem Solver”. Το πιο σημαντικό είναι να αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις και να ψάχνουμε για τις λύσεις. Η λύση δεν είναι απαραίτητο να είναι σκέψη ενός ατόμου, η έκκληση για βοήθεια είναι αποδεκτή.
- Υπομονή και επιμονή: Πολλοί σημαντικοί επιστήμονες έχουν αναφερθεί σε αυτό, με παραδείγματα όπως ο Thomas Edisson: I have not failed. I have just found 10.000 things that do not work. Albert Einstein: It's not that I am so smart, It's just that I stay with the problems longer. Οπότε, ο επιμένων και ο υπομένων νικά!!!
- Ομαδικότήτα/Ηγεσία: Ένας καλός ηγέτης θα καταφέρει πολλά, ακόμα και αν η ομάδα δεν είναι η καλύτερη. Ένας κακός ηγέτης, θα καταστρέψει την καλύτερη ομάδα. Πρέπει πρώτα να μάθουμε να είμαστε ομαδικοί παίχτες, ώστε αργότερα να είμαστε σωστοί ηγέτες. Positive Intelligence: Χτίζετε πάνω στα δυνατά σημεία σας. Γίνεστε καλύτεροι στους τομείς που είστε ήδη καλοί. Πιστεύετε στον ευατό σας! Βλέπετε ευκαιρίες και όχι εμπόδια. Αυτό είναι το λεγόμενο POSITIVE INTELLIGENCE.
- Cross organizational Collaborational Influence. Σας έχουν προσλάβει για το τμήμα Χ. Οι πληροφορίες που λαμβάνετε και στέλνετε έρχονται από κάπου και πάνε κάπου. ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε και να ενδιαφέρεστε από που ήρθαν και που πάνε. Η εργασία σας είναι τόσο ανεξάρτητη όσο και εξαρτημένη από του διπλανού. Βρείτε χρόνο να μάθετε για άλλα τμήματα, άλλες αρμοδιότητες και πως επηρεάζει η δική σας αποτελεσματικότητα τους επόμενους.
- Ευθύτητα: Η διπλωματία κάποιες φορές είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα. Πείτε αυτό που σκέφτεστε (ευγενικά). Ατέλειωτα meeting θα τελείωναν νωρίτερα αν όλοι έλεγαν αυτό που σκέφτονται εκείνη τη στιγμή, όχι αργότερα.
Οι παραπάνω δεξιότητες, πρέπει να είναι διακριτές σε όλες τις φάσεις της ζωής σας και να προσπαθείτε πάντα να βελτιωθείτε. Δεν αρκεί μόνο στον επαγγελματικό χώρο ούτε για συγκεκριμένες στιγμές (όταν ψάχνουμε δουλειά). Επίσης, η ανταμοιβή για τον κόπο που κάνατε σπουδάζοντας και παίρνοντας καλούς βαθμούς, είναι η εύρεση εργασίας. Ύστερα, ξεκινάει νέος κύκλος θυσιών. Μη θεωρείτε δεδομένο πως επειδή βρήκατε δουλειά, τελείωσε και η προσπάθεια. Θα έρθετε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις. Μείνετε και πολεμήστε!
Πέρα από τις παραπάνω δεξιότητες, οι ειδικοί θέλησαν να ενημερώσουν τους υποψηφίους για κάποια σημαντικά θέματα που παρατηρούν καθημερινά και συχνά καταλήγουν στην απόρριψη του υποψηφίου:
- Κάποιες ερωτήσεις θεωρούνται αυτονόητες, οι απαντήσεις, όμως, δεν είναι καθόλου. Διότι, κάποιοι απαντάνε αυτό που η εταιρεία θέλει να ακούσει, αλλά η πορεία τους δεν υποστηρίζει την απάντηση που έδωσαν. Οπότε, μη μένετε στην θεωρία, κάντε πράξη την απάντηση που θέλετε να δώσετε.
- Προσέξτε τις εκφράσεις σας. Όσο άνετα και αν νιώσετε στην συνέντευξη, κάποιες σκέψεις σας πρέπει να ειπωθούν διαφορετικά ή καθόλου (Π.χ. "Θέλω να δω αν περνάει η μπογιά μου" είναι από εκείνες τις εκφράσεις που καλύτερα να τις κρατήσετε για εσάς").
- Πριν στείλετε το βιογραφικό σας, ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ τα εξής: Σε τι είμαι καλός/καλή. Τι μου αρέσει να κάνω. Τι είναι επιτυχία για εμένα. Αφού κάνετε αυτή την μικρή εργασία (όχι εύκολη βέβαια), τότε θα στείλετε βιογραφικά εκεί που ΠΛΗΡΟΥΝΤΑΙ οι δικές σας προδιαγραφές. Εφόσον, οι εταιρείες προσφέρουν αυτό που ψάχνετε, τότε έχετε δικαίωμα να διεκδικήσετε αυτό που ζητάτε. Με άλλα λόγια, μη συμβιβαστείτε για κάτι λιγότερο από αυτό που πιστεύετε πως αξίζετε. Αλλά, πρέπει να το θέλετε πραγματικά. Η εύρεση εργασίας, 9 στις 10 φορές καταλήγει να είναι αρνητική εμπειρία, διότι τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται είναι τόσο γενικά, που το βιογραφικό δεν πληρεί ούτε ένα από όσα ζητάει μια εταιρεία.
- Ειπώθηκε πως οι νέοι έχουν αντίληψη των καταστάσεων, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη μαχιμότητα (Πρωταθλητής με μόνο 2 ώρες προπόνηση δεν υπήρξε), ευρηματικότητα (δεν είναι όλα θέμα έρευνας, κάποιες ιδέες απλά πρέπει να εκτελούνται), φλόγα (όρεξη για δουλειά), ταχύτητα (ο χρόνος πιέζει, πρέπει όλα να γίνονται με γοργούς ρυθμούς).
- Θα πρέπει κάποια ημέρα να αποδεχτείτε το γεγονός πως 9 στους 10 θα δουλέψετε για τον 10ο που θα έχει δημιουργήσει κάτι καινοτόμο και βιώσιμο στο χρόνο. Δεν είναι ΟΛΟΙ κατάλληλοι για να γίνουν επιχειρηματίες και δεν είναι ΟΛΕΣ οι ιδέες τόσο διαφορετικές από τις ήδη υπάρχουσες. Μην μεγαλοπιάνεστε λοιπόν, και κατανοήστε, πως ο 10ος, θα χρειαστεί ανθρώπους να τον βοηθήσουν να φέρει εις πέρας την ιδέα του. Μπορεί να μην είστε αφεντικά, αλλά θα έχετε προοπτικές εξέλιξης και με τον καιρό, ίσως και να γίνετε αφεντικό.
- Ξεκινήστε τις πρακτικές από το 1ο έτος. Σπανίζουν οι φοιτητές που έχουν εργαστεί καθόλη τη διάρκεια του πτυχίου. Θα σας ανοίξει πόρτες ( 3 εταιρείες δήλωσαν πως προσλαμβάνουν για πρακτική και αν το άτομο ταιριάξει στην εταιρεία, συνεχίζει ως υπάλληλος), θα σας επιτρέψει να γνωρίσετε αυτό που σας αρέσει ή δεν σας αρέσει για να το απορρίψετε, θα σας φέρει αντιμέτωπους με διλλήματα που ίσως αν περιμένετε να έχετε στα 35 ή στα 40, θα μετανιώσετε που δεν το είχατε σκεφτεί νωρίτερα. Πειραματιστείτε όσο σπουδάζετε, είναι η μόνη περίοδος που οι πολλές αλλαγές εταιρειών, καθηκόντων είναι θετικές για την αίτησή σας και πως σας βλέπει η εταιρεία που θα αποφασίσει αν θα σας προσλάβει. Ιδανικά, βρείτε πρακτική σε κάτι σχετικό με το πτυχίο ή με το χώρο που σας ενδιαφέρει. Αλλά αν δεν είναι εφικτό, κάντε κάτι που θα σας κρατάει ενεργούς κοινωνικά, επαγγελματικά και προσωπικά.