Inspiring άρθρα
Συμβουλές για Συνεντεύξεις
Συμβουλές για Συστατικές Επιστολές
Συμβουλές για την αγορά εργασίας
Συμβουλές για Βιογραφικά
Συμβουλές για απόφοιτους: Συνοδευτική επιστολή
Mία από τις μεγαλύτερες ανασφάλειες των απόφοιτων είναι το πώς ακριβώς πρέπει να κινηθούν για να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Με δεδομένο ότι το βιογραφικό θα περιλαμβάνει μόνο τις σπουδές και ίσως κάποια εθελοντική εργασία, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη συνοδευτική επιστολή.
Συμβουλή 1η: Γνωρίστε καλά τον εργοδότη. Αυτό σημαίνει ότι πριν στείλετε οτιδήποτε, πρέπει να έχετε ψάξει αναλυτικά για την εταιρεία που σας ενδιαφέρει να ξεκινήσετε τη σταδιοδρομία σας. Διαβάστε προσεκτικά το site, σκεφτείτε πιθανές ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε και γράψτε τη συνοδευτική επιστολή με βάση αυτά που διαβάσατε. Αν στέλνετε την ίδια επιστολή σε όλους τους εργοδότες, το πιθανότερο είναι να μην κάνετε τη διαφορά. Επιπλέον, ένας έμπειρος εργοδότης θα μπορέσει να διακρίνει μέσα από τη συνοδευτική επιστολή ότι πραγματικά έχετε ψάξει τα πάντα και άρα θα θελήσει να σας δει και από κοντά.
Συμβουλή 2η: Μη σας τρομάζει το γεγονός ότι στις περισσότερες δουλειές απαιτείται προϋπηρεσία. Με βάση τη λογική, εντοπίστε μία θέση εργασίας που είναι ιδανική για ξεκίνημα και στη συνέχεια περιγράψτε με ακρίβεια, αλλά όχι με φλυαρία, όλες τις δραστηριότητες που αντικαθρεφτίζουν το τι άτομο είστε. Πιο συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να γράψετε για οποιαδήποτε εθελοντική δουλειά έχετε κάνει, φυσικά την πρακτική σας άσκηση, αλλά και τα ενδιαφέροντά σας. Επίσης, αν έχετε καταφέρει να βγάλετε μία υψηλή βαθμολογία ή αν ήσασταν εξαιρετικός αθλητής, καλό θα ήταν να το αναφέρετε. Τέλος, μη ξεχάσετε να καταγράψετε τυχόν πρωτοβουλίες που είχατε πάρει, όπως για παράδειγμα να εκδόσετε σχολική εφημερίδα ή να οργανώσετε μία εκπαιδευτική εκδρομή.
Συμβουλή 3η: Μπορεί στην καθημερινότητά σας να είστε κοινωνικοί και ομιλητικοί, αυτό δε σημαίνει όμως ότι γράφοντας μία συνοδευτική επιστολή, γράφετε την αυτοβιογραφία σας. Επικεντρωθείτε στα σημεία που έχουν πραγματικά σημασία και με κάποιον τρόπο συνδέονται με τη δουλειά που θέλετε να διεκδικήσετε. Στην πρώτη παράγραφο μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα σημεία της θέσης που επιθυμείτε να πάρετε και να εξηγήσετε πώς μπορείτε εσείς να τα βγάλετε πέρα. Στην τελευταία παράγραφο φροντίστε να εντυπωσιάσετε τον μελλοντικό σας εργοδότη, τονίζοντας το πώς ακριβώς θέλετε να συνεισφέρετε στην εταιρεία και το πόσο ειλικρινά πιστεύετε ότι θα θέλατε να σας δοθεί η ευκαιρία για μια συνέντευξη. Μία διακριτική αυτοπεποίθηση είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να μη σας πει κάποιος «όχι».
Συμβουλή 4η: Μπορεί ακόμη να μην έχετε αποφασίσει ποια είναι η δουλειά των ονείρων σας. Ήδη, όμως, έχετε αρχίσει να εντοπίζετε το τι σας αρέσει και σας ενδιαφέρει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φανεί στη συνοδευτική επιστολή ότι βρίσκεστε σε σύγχυση. Αν σας ενδιαφέρουν δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις, μη γράψετε την ίδια επιστολή και στις δύο. Μελετήστε προσεκτικά τις ιδιαιτερότητες των θέσεων και γράψτε αντίστοιχες επιστολές. Όσο περισσότερο συνειδητοποιείτε σε τι είστε καλοί και τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε, τόσο πιο σωστά και ειλικρινά θα το επικοινωνείτε.