Inspiring άρθρα
Συμβουλές για Συνεντεύξεις
Συμβουλές για Συστατικές Επιστολές
Συμβουλές για την αγορά εργασίας
Συμβουλές για Βιογραφικά
Τρία λάθη που πρέπει να αποφύγετε σε μια συνέντευξη
Υπάρχουν απαντήσεις που ένας υποψήφιος ποτέ δεν θα πίστευε ότι μπορεί να του στοιχίσουν την καριέρα των ονείρων του. Η αλήθεια όμως είναι ότι καμία ερώτηση δεν είναι τυχαία και καμία απάντηση δεν περνάει απαρατήρητη.
Παράδειγμα 1: έχει ανοίξει μία διευθυντική θέση στην εταιρεία που πάντα θέλατε να δουλέψετε. Έχετε όλα τα τυπικά προσόντα: σπουδές, μεταπτυχιακά και μια εργασιακή εμπειρία δέκα ετών που σας δίνει την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσετε αυτή τη θέση. Στη συνέντευξη με τον Γενικό Διευθυντή παρατηρείτε ότι η εταιρεία δεν διαθέτει ξεχωριστά γραφεία για τα στελέχη της κι εκείνος σας τονίζει ότι αυτή είναι η πολιτική τους. Ανοιχτά γραφεία και ομαδική εργασία. Αμέσως γίνεστε διστακτικοί και αναφέρετε ότι στην δουλειά σας προτιμάτε να έχετε το δικό σας γραφείο. Λάθος: μία εγωπαθής στάση δεν βοηθάει πουθενά. Όλοι οι εργοδότες είναι υπέρ της ομαδικότητας και περιμένουν από εσάς να το γνωρίζετε και να το ενστερνίζεστε.
Παράδειγμα 2: Αποφασίσατε ότι αν παραποιήσετε ελάχιστα την αλήθεια του βιογραφικού σας, μικρό το κακό. Έτσι, αντί να γράψετε ότι μείνατε στην προηγούμενη εταιρεία έξι μήνες, γράφετε ενάμιση χρόνο. Στη συνέντευξη που έχετε όμως μπερδεύεστε, γεγονός που δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο. Έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από το 40% των βιογραφικών περιέχουν «ψεματάκια», κυρίως σχετικά με την επαγγελματική εμπειρία. Λάθος: με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο μελλοντικός σας εργοδότης θα ανακαλύψει το ψέμα σας και είτε δεν θα σας προσλάβουν ποτέ, είτε, αν σας έχουν ήδη προσλάβει, θα σας αντιμετωπίζουν με λιγότερο σεβασμό.
Παράδειγμα 3: Είστε έτοιμοι για το μεγάλο επαγγελματικό ραντεβού. Έχετε προσέξει το ντύσιμό σας, έχετε φτιάξει τα μαλλιά σας, έχετε ετοιμάσει το τέλειο βιογραφικό. Πάνω στη συνέντευξη, σας ρωτάνε «και πώς σας φαίνεται το site της εταιρείας μας; Θα βελτιώνατε κάτι; Αν ναι, τι;». Να κάτι που δεν είχατε προβλέψει ότι θα συμβεί και αυτό το «κάτι» μπορεί να σας κοστίσει τη θέση. Οι εργοδότες δίνουν τεράστια σημασία στο πόσο καλά έχετε ψάξει τα πάντα για την εταιρεία τους: από το πότε ιδρύθηκε μέχρι το πώς είναι το site της. Αν καταλάβουν ότι δεν έχετε μπει στον κόπο να έρθετε διαβασμένοι, θα σας απορρίψουν άμεσα. Λάθος: αν όντως δεν γνωρίζετε καλά το site της εταιρείας, προσπαθήστε να τονίσετε τις γνώσεις σας σχετικά με αυτήν. Μη προσπαθήσετε να μαντέψετε. Παραδεχτείτε διακριτικά το λάθος σας και αρπάξτε την ευκαιρία να εντυπωσιάστε με την υπόλοιπη μελέτη που έχετε κάνει σχετικά με την εταιρεία που σας ενδιαφέρει.