Inspiring άρθρα
Συμβουλές για Συνεντεύξεις
Συμβουλές για Συστατικές Επιστολές
Συμβουλές για την αγορά εργασίας
Συμβουλές για Βιογραφικά
Πώς άλλαξε η αγορά εργασίας για τον απόφοιτο το 2012
Με μια οικονομία που πάει από το κακό στο χειρότερο, περισσότερους αποφοίτους πανεπιστημίων από κάθε άλλη χρονιά και τον ανταγωνισμό μεταξύ υποψηφίων στα ύψη, ρίχνουμε μια ματιά στις νέες τάσεις στην πρόσληψη μεταπτυχιακών το 2012 και πώς θα πρέπει να αντιδράσει ο υποψήφιος που ψάχνει εργασία.
Με περισσότερους πτυχιούχους από ποτέ, πώς μπορείς να ξεχωρίσεις από το πλήθος;
Οι ανάγκες των εργοδοτών είναι πιο συγκεκριμένες:
Με τον αριθμό αποφοίτων από το πανεπιστήμιο να έχει μεγαλώσει όσο ποτέ πριν, οι εργοδότες έχουν πλέον άπειρες επιλογές υποψήφιων υπαλλήλων. Έτσι, έχουν γίνει περισσότερο επιλεκτικοί σχετικά με τις ιδιότητες που περιμένουν να βρουν στους αποφοίτους. Θέλουν συγκεκριμένες δεξιότητες από εξωσχολικές δραστηριότητες και εργασιακή εμπειρία. Τεχνικές δεξιότητες και εξειδικευμένες γνώσεις έχουν επίσης ζήτηση. Για παράδειγμα, οι εργοδότες ευνοούν πλέον περισσότερο τους IT πτυχιούχους που κατέχουν ήδη σύγχρονες δεξιότητες στο τεχνικό κομμάτι.
Το γεγονός αυτό έχει σαφώς ασκήσει πίεση στους μαθητές, οι οποίοι πλέον σκέφτονται αναλυτικά, πολύ πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ποιες δεξιότητες είναι απαραίτητες για να μπουν δυναμικά στον εργασιακό χώρο.
Ρώτησε στο γραφείο επαγγελματικού προσανατολισμού του πανεπιστημίου σου για να κάνεις έναν έλεγχο των δεξιοτήτων σου, έτσι ώστε να έχεις μια σαφή εικόνα του τι είναι καλό και τι χρειάζεται δουλειά. Μπορείς να οικοδομήσεις στη συνέχεια ένα σχέδιο δράσης για την καριέρα σου πριν αποφοιτήσεις, ώστε να τελειώσεις το πανεπιστήμιο με ένα πλήρες βιογραφικό για τον τομέα που σε ενδιαφέρει.
Αναζήτησε τις θέσεις εργασίας σε jobsites ή HR consultancies, σημειώνοντας τα απαιτούμενα προσόντα ή εμπειρία. Εάν έχεις μια συγκεκριμένη εταιρεία στο μυαλό σου, η οποία έχει ενότητα σταδιοδρομίας στην ιστοσελίδα της, κάνε την έρευνα σου για τον ιδανικό υποψήφιο τους και διάβασε τα προφίλ των σημερινών εργαζομένων. Θα βρείς τους τομείς να διαφέρουν σημαντικά στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, οι μαθητές IT πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν αποκτήσει εμπειρία στις τελευταίες τεχνολογίες, ενώ όσοι ασχολούνται με την δημοσιογραφία ή τις πωλήσεις, οι εταιρείες θα δουν ευνοϊκά τους μαθητές που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.
Οι εργοδότες έχουν γίνει πιο καινοτόμοι
Τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι επαγγελματικοί χώροι δικτύωσης (Professional networking sites) έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη παρουσία στον τομέα της εργασίας. Για πάραδειγμα, το Twitter και LinkedIn παίζουν πλέον πολύ μεγάλο ρόλο.
Παρόλα αυτά, ύστερα από χρόνια προσπάθειας από αρκετές μεγάλες εταιρείες να εκμεταλλευτούν την πραγματική δύναμη της κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποιο κοινωνικό δίκτυο που να έχει καταφέρει καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που προσφέρουν οι παραδοσιακές μεθόδοι του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και η δημοσίευση αγγελιών θέσεων εργασίας σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες.
Αυτές οι μέθοδοι εξακολουθούν να παίζουν τεράστιο ρόλο στην προσέλκυση υποψηφίων. Δυστυxώς, είναι πολύ πιθανό να λαμβάνεις 50+ ε-μαιλ την ημέρα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα διαγραφούν; και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο λάθος. Διάλεξε τα e-mail προσεκτικά για να δεις ποια είναι πιο σχετικά και ενδιαφέροντα για την αναζήτησή σου. Τα γραφεία εύρεσης προσωπικού συχνά στέλνουν e-mail με πραγματικά χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για εσένα και σε αυτά πρέπει να δώσεις προτεραιότητα.
Οι μαθητές βλέπουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου στην αγορά εργασίας
Οι θέσεις εργασίας είναι διαθέσιμες σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών; δεν είναι μόνο οι μεγάλες εταιρείες που πάνε για τη συνήθη αναζήτηση σε entry-level positions.
Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο εμφανείς στην αγορά των αποφοίτων, αυξάνοντας τον αριθμό πρόσληψης πτυχιούχων. Μην αγνοείς την ιδέα της εργασίας για μικρές εταιρείες, ακόμη και αν έχεις βάλει στόχο να εργαστείς σε μια μεγάλη, πολυεθνική εταιρεία. Οι μικρότερες εταιρείες, συχνά μπορούν να προσφέρουν πιο εξέχοντα ρόλο, με την πρόωρη έκθεση σε ευθύνη, έναντι των μεγάλων εταιρειών, που έχουν λιγότερη δυνατότητα ευελιξίας.
Βεβαιώσου ότι έχεις εγγραφεί σε πολλές διαφορετικές υπηρεσίες για να ανακαλύψεις όλες τις ευκαιρίες. Αυτό πιθανότατα θα σε οδηγήσει σε υπερχείλιση των ληφθέντων μηνυμάτων στο λογαριασμό e-mail. Το πρόβλημα αυτό λύνεται εύκολα αν δημιουργήσεις έναν λογαριασμό e-mail για να δέχεσαι αποκλειστικά τις αιτήσεις και όλα τα νέα σχετικά με την εύρεση εργασίας.
Οι μαζικές αιτήσεις εργασίας βρίσκονται σε άνοδο
Στην έντονα ανταγωνιστική αγορά για αποφοίτους που αναζητούν εργασία, πολλοί υποψήφιοι στέλνουν το βιογραφικό τους σε κάθε θέση που είναι έστω και ελάχιστα σχετική με τους στόχους της σταδιοδρομίας τους. Οι μαζικές αιτήσεις δεν είναι ελκυστικές για τους εργοδότες. Είναι όμως ελκυστικό να γνωρίζεις τί θέλεις και πώς θα το αποκτήσεις. Εάν εγγραφείς σε όλες τις θέσεις εργασίας κάθε τμήματος της εταιρείας, οι εργοδότες θα το εντοπίσουν και αυτό θα σε κατηγοριοποιήσει στη λίστα με τα «όχι». Φέρσου έξυπνα
Οι ψηφιακές γνώσεις βοηθάνε στην εύρεση εργασίας
Η έκθεση στον τεχνολογικό κόσμο και η ευρύτερη γνώση του διαδικτύου είναι δεύτερη φύση για τη σημερινή γενιά των αποφοίτων. Μεγαλώνοντας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα, σε σύγκριση με άλλες γενιές που έπρεπε να μάθουν τα πάντα εκ των υστέρων.
Χρησιμοποίησε αυτή τη γνώση προς όφελός σου στο βιογραφικό και τόνισέ το στη συνέντευξη.
Αύξησε την online παρουσία σου: ξεκίνησε ένα blog, δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο προφίλ στο LinkedIn και διαβάσε για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα σου. Σχολίασε και πάρε μέρος σε συζητήσεις για να δώσεις στον εαυτό σου μια online παρουσία και ένα όνομα για να σε θυμούνται.
Κάθε απόφοιτος οφείλει πλέον να έχει ως ελάχιστη γνώση τα τυποποιημένα πακέτα του Microsoft Office. Η εμπειρία σε λογισμικό που σχετίζεται με τον τομέα που σε ενδιαφέρει είναι απαραίτητη, όπως το Photoshop, αν θέλεις να ασχοληθείς με το μάρκετινγκ ή το InDesign, αν σε ενδιαφέρει ο εκδοτικός τομέας.
Οι εργοδότες αναμένουν περισσότερα από τους πτυχιούχους κάθε χρόνο, όταν πρόκειται για την τεχνολογία, οπότε αν δεν είσαι ενήμερος/η για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα σου, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ενδιαφέρον σου για τη θέση.
Η πίεση για πολύ καλές επιδόσεις στο πτυχίο έχει αυξηθεί
Το γεγονός ότι οι μαθητές περνούν πολύ λίγο χρόνο στο κυνήγι εργασίας στο τελευταίο έτος οφείλεται στη συντριπτική πίεση να πάρουν το πτυχίο με πολύ καλούς βαθμούς. Οι αιτήσεις εργασίας μπορεί να είναι χρονοβόρες ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, ειδικά αν παράλληλα πρέπει να παραδοθούν πτυχιακές και εξετάσεις. Ο ιδανικός τρόπος να τα καταφέρεις με πολύ καλό αποτέλεσμα είναι χρησιμοποιώντας το ημερολόγιο στο τηλέφωνό σου, το excel ή τις σημειώσεις στον υπολογιστή για την σωστή οργάνωση του χρόνου σου. Όπως και να έχει, αυτές οι υοχρεώσεις θα πρέπει να παραμείνουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων σου.
Ο τελευταίος χρόνος σπουδών είναι πιο αγχωτικός από ποτέ, με αποτέλεσμα περισσότεροι φοιτητές να κάνουν ένα χρόνο διάλειμμα μετά την αποφοίτησή τους και να περιμένουν το επόμενο κύμα προσλήψεων για να ξεκινήσουν να στέλνουν αιτήσεις για εργασία. Ευτυχώς, υπάρχουν θέσεις εργασίας όλο το χρόνο, κάτι από το οποίο οι υποψήφιοι εργαζόμενοι μπορούν να επωφεληθούν. Μην υποθέσεις πως οι εταιρείες ψάχνουν μόνο συγκεκριμένους μήνες για αποφοίτους. Ψάξε στο Google για θέσεις εργασίας οποιαδήποτε στιγμή του έτους και θα δεις πως έχει πάντα δουλειά για απόφοιτους.
Οι μαθητές πρέπει να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία
Η επαγγελματική εμπειρία είναι σημαντική για πάρα πολλές εταιρείες. Ένα κοινό πρόβλημα που συναντάμε είναι όταν οι μαθητές σκέφτονται την καριέρα τους τελευταία στιγμή και ψάχνουν απεγνωσμένα πρακτικές λίγων μηνών για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Μην χάνεις χρόνο! Πάρε την πρωτοβουλία από το πρώτο κι όλας έτος του πανεπιστημίου σου και εξασφάλισε την εργασιακή εμπειρία, ώστε το τελευταίο έτος να επικεντρωθείς στις σπουδές σου εξ’ ολοκλήρου.
Η ύφεση χτύπησε βιομηχανίες οι οποίες προσπαθούν να προσαρμοστούν
Οι βιομηχανίες που βασίζονται στο διαθέσιμο εισόδημα του κοινού είναι αυτές που κάνουν τις λιγότερες προσλήψεις. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλές ευκαιρίες εκεί έξω για τους αποφοίτους, αν και είναι πιο δύσκολο να βρεθούν. Για αυτό το λόγο, κάνε τον εαυτό σου γνωστό σε μια ποικιλία πηγών θέσεων εργασίας, μέσα από jobsites, blogs, forums,headhunters. Μην ακούς τις φήμες σχετικά με την ύφεση. Να ενημερώνεσαι από μόνος σου πως σε επηρεάζει η οικονομική κατάσταση.